AGF Logo    Forum AGF   Actiuni   Curs Valutar   Extern   NOU: Ghid Bursier   Bloguri: Traian Stan   Caruntu   Iancu  

Short EUR/RON – criza politica s-a terminat

July 25th, 2012 Categories: Uncategorized

Nu as fi vrut sa scriu despre politica pe blog, desi as avea multe de zis, dar am sa-o fac intrucat am observat ca acum intreaga presa ignora un subiect extrem de important.

Pana acum cursul EUR/RON a urcat din cauza temerilor legate de intrarea Romaniei intr-un “haos constitutional”. In cazul in care pe o prezenta de 48% si scor de 90% DA – 10% NU, fostul presedinte s-ar fi intors la Cotroceni in profund dispret fata de litera si spiritul Constitutiei Romaniei, care precizeaza foarte clar chiar la art.2 “Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”, am fi avut cu adevarat anarhie in loc de democratie. Pentru ca intr-un stat democratic vointa poporului suveran nu poate fi sub nicio forma ignorata, iar un individ care pierde la vot cu 90% nu va avea nicio legitimitate de a fi “Presedintele Romaniei” si am fi avut probabil cele mai mari demostratii in strada din ultimii 22 de ani avand in vedere ca votul a 7.000.000 (estimativ) de cetateni ar fi fost facut “hârtie igienică de catre T. Băsescu” (citat CTP).

Din fericire acest scenariu nu se va intampla. Stirea neobservata, dar extrem de importanta, a zilei de marti 24.iulie este ca prin decizia CCR s-a decis ca este OK si Constitutional art.3 din din Hotărârea Parlamentului nr.34 din 6 iulie 2012 privind Referendumul, care spune exact asa “În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat.

Asta inseamna ca in caz de prezenta de 48% la Referendum, cand se va ajunge la “masa verde” se poate decide “repetarea meciului” in loc de a fi declarat castigator cel care a pierdut cu 1-9. In plus se Parlamentul României poate vota ca la “repetarea meciului” sa nu se mai tina cont de pragul Barroso de 50%+1. Atfel haosul constitutional ar fi evitat, am reintra intr-o logica normala si constitutionala. Nici nu am avea demostratii in strada de mare amploare pentru intrucat vom observa ca cel putin Parlamentul României a tinut cont de votul celor 7.000.000 (estimativ) cetateni.

Nu este de mirare ca media ignora acest subiect. Tabara anti-basescu evita sa spuna asta pentru ca ar demobiliza un pic propriul electorat pe principiul “lasa ca ma duc si votez la referendumul al doilea cand nu mai este prag de prezenta”, in timp ce tabara pro-basescu sa spuna ca “invalidarea nu inseamna castigarea la masa-verde” pentru a nu scapa de sub control “turma de oi mânată înainte şi înapoi” (citat CTP).

Pana acum BNR & Mugur Isarescu a lasat cursul EUR/RON liber, fara sa intervina pentru ca ar fi existat riscul unui atac speculativ in cazul in care Romania intra in “haos contitutional”. Dar acum cand exista mecanismul legal si constitutional de a evita anarhia si “haosul contitutional”, proabil ca BNR isi va relua “politica de flotare controlata” (citat Isarescu) a cursului. In plus stim ca BNR & Isarescu dispun si de resursele necesare, au si determinarea de a opri devalorizarea. Ceea ce ma astept sa se intample.

Cat estimati ca va fi cursul EUR/RON peste o luna? (25.august.2012)

 • 4.5 (30%, 20 Votes)
 • 4.6 (15%, 10 Votes)
 • 4.3 sau mai putin (13%, 9 Votes)
 • 4.7 (13%, 9 Votes)
 • 4.4 (10%, 7 Votes)
 • 4.9 sau mai mult (10%, 7 Votes)
 • 4.8 (9%, 5 Votes)

Total Voters: 67

Loading ... Loading ...
Tags:

One Response to “Short EUR/RON – criza politica s-a terminat”

 1. emceul
  July 25th, 2012 at 12:13
  1

  haosul va continua … de ce te gandesti pana pe 25 august .. eu zic ca merita la 31 decembrie

Leave a Comment