AGF Logo    Forum AGF   Actiuni   Curs Valutar   Extern   NOU: Ghid Bursier   Bloguri: Traian Stan   Caruntu   Iancu  

EUtopia si Ro-Manele

December 12th, 2011 Categories: Uncategorized

Scandalul dintre UK si Franta a fost copacul care ne-a impedicat sa vedem padurea in cazul summit-ului din 9 Decembrie. Acum a venit momentul sa privim si padurea:

Prin Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, cel care a pus bazele UE, se impune un deficit bugetar de maximum 3% din PIB si un nivel al datoriei de maximum 60% din PIB.
Criza prezenta a aparut tocmai din cauza faptului ca majoritatea tarilor nu au respectat aceste 2 conditii fundamentale din Tratat:

  • Grecia: datorie 142.8% din PIB, deficit -10.5% in 2010 si -15.4% in 2009
  • Italia: datorie 119.0%, deficit  -4.6% in 2010 si -5.4% in 2009
  • Irlanda: datorie 96.2% din PIB, deficit -32.4% in 2010 si -14.3% in 2009
  • Portugalia: datorie 93.0% din PIB, deficit -9.8% in 2010 si -10.1% in 2009
  • Spania: datorie 60.1% din PIB, deficit -9.2% in 2010 si -11.1% in 2009
  • Franta: datorie 81.7% din PIB, deficit -7.0% in 2010 si -7.5% in 2009
  • Germania: datorie 83.2% din PIB, deficit -3.3% in 2010 si -3.0% in 2009
  • si asa mai departe poate fi consultata lista completa

Acum, ca “solutie la criza”, UE propune un nou tratat in care deficitul structural de maximum 0.5% din PIB. Calculul deficitului structural este un pic diferit, dar in esenta 0.5% din PIB stuctural este mult mai drastic decat 3% din PIB normal, intrucat PIB-ul structual oricum s-ar calcula nu poate fi de 6 ori mai mic decat PIB-ul normal (asa cum este raportul deficitelor din cele 2 tratate).

O solutie utopica este putin spus, dupa 20 ani in care nimeni in afara Germaniei nu s-a putut incadrea in tinta de 3% deficit, UE vine cu o tinta si mai ambitioasa. Va rezolva noul tratat criza Euro? In primul rand cred ca nu am fi avut nicio criza daca era respectat acel 3% Tratatul de la Maastricht. In al doilea rand: care este solutia minune prin care tari precum Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda isi vor reduce deficitul de la aproximativ 10% la 0.5% structural? Chiar si Franta va avea o problema cu asta. Apoi Italia cu un randament al bondurilor in jur de 6%-7% si o datorie de 119% din PIB, cea mai mare parte pe termen scurt, va ajunge in scurt timp sa aiba cheltuieli bugetare anuale de 7%-8% din PIB numai pentru plata dobanzilor datoriei suverane. In aceste conditii cum va reusi Italia sa ajunga la 0.5% deficit structural?

Exista totusi o tara care dupa inca 1-2 ani de chin va reusi totusi sa se incadreze in tratat, iar tara respectiva se numeste: Romania. Asta pentru ca Romania este condusa de o gasca de papagali care nu au habar despre cele mai elementare noutiuni de economie si care au impresia ca FMI-ul este Dumnezeul Economic. In acest moment Romania este campiona mondiala la a rezolva probleme pe care nu le are si a ignora complet problemele reale. Problema care nu exista este cea a datoriilor suverane, conform aceluiasi raport eurostat: la sfarsitul anului 2008 datoria Romaniei era doar de 13.4% din PIB. Iar problema reala care a fost complet ignorata este cea a cresterii economice, iar in ultimii ani nu a fost luata nicio masura de stimulare a cresterii economice.

Romania are in prezent un PIB/CapLocuitor de aproximativ $12.000  in timp ce media europeana este la aproximativ $30.000. Grecia are $28.500, Italia $29.500, Irlanda $39.500. Astfel ca situatia Romaniei nu are absolut nico legatura cu a cea a Greciei sau a Italiei (plus faptul ca datoria Romaniei era de 13.4% din PIB la finalul lui 2008). Targetul principal ar Romaniei ar fi trebuit sa fie cresterea economica, iar aceasta putea fi realizata fara a fi nevoie de vreo solutie miracol. Erau suficiente doar cateva masuri simple de incurajare economica plus o mai buna atragere a fondurilor europene si in mod natural economia Romaniei ar fi crescut inspre media europeana. Spre deosebire de o economie performata unde trebuie depus un efort imens pentru a o face si mai performanta (si a genera avea crestere economica), in cazul unei economii subdezvoltate lucruile sunt simple, trebuie doar importata treptat eficienta vestica si se obtine cresterea economica. Apoi odata cu cresterea economica ar fi crescut incasarile la buget si s-ar fi redus si deficitul. Dar pentru a aplica aceasta solutie logica din punct de vedere economic am fi avut nevoie de niste oameni capabili care sa aiba inteleaga cum functioneaza economia. In realitate gasca de papagali din prezent s-a rezumat doar la a transfera guvernarea in curtea FMI care a facut ceea ce stie dintotdeuna FMI-ul sa faca. Astfel potentialul enorm de crestere economica datorat diferentei de PIB/CapLocuitor a fost complet ignorat.

Metaforic vorbind, Romania se comporta ca un alpinist aflat la baza muntelui avand in spate un rucsacel cu ceva merinde pentru drum. Alpinistul pare mai preocupat sa arunce conservele din rucsac (desi nu era foarte greu) gandindu-se ca ar putea urca mai bine fara greutate in spate. In final, in lipsa merindelor, alpinistul nu doar ca nu reuseste sa urce muntele, dar aflat la tot la baza si suferind de inanitie nu rateaza ocazia de a le da lectii alpinistilor Italieni, Britanici si celorlalti aflati in varful muntelui.

Tags:
No comments yet.

Leave a Comment