AGF Logo    Forum AGF   Actiuni   Curs Valutar   Extern   NOU: Ghid Bursier   Bloguri: Traian Stan   Caruntu   Iancu  

Esecul monedei unice

October 21st, 2011 Categories: Uncategorized

Am putea spune ca in capitalism exista doua modele functionale. In realitate exista un singur model care are o exceptie. Este vorba de modelul: crestere economica sustinuta prin deficit bugetar. Este aplicat cu succes in USD, Japonia si peste tot. Exceptie: Germania care poate reusi crestere economica cu excendet bugetar. Dar nu putem spune ca Germania este un alt model, pentru ca fenomenul se intampla doar la ei si mai ar fi mai firesc sa o consideram exceptia de la regula, nu o solutie fiabila.

Ca sa rezolve criza bancara din 2008, Fed & SUA a facut ceea ce stia mai bine, au facut un bailout. Apoi in 2010 pentru a stimula cresterea economica au facut QE2. Modelul american de succes este: “intai trebuie sa repornim motoarele economiei si apoi mai vedem cum rezolvam cu deficitul”. Iar repornirea s-a incercat prin singura metoda cunoscuta: tiparirea de bani, fie ca a fost numita bailout sau QE. Mai departe SUA nu va avea niciodata probleme cu returnarea datoriei, intrucat SUA s-a imprumutat in USD iar cand va veni scadenta vor tipari USD si vor returna pana la ultimul imprumuturile pana la ultimul dollar. Cel mult va exista o problema cu inflatia care ar putea scapa de sub control, dar asta este alta discutie, important este ca vor returna toate datoriile integral. La fel si in Japonia unde datoriile reprezinta 220% din GDP si cu toate astea JPY este vazuta ca o moneda de refugiu in perioade de criza.

Acum traim prima criza cu moneda unica EUR in circulatie si a aparut o problema foarte simpla, dar care se pare nu a fost anticipata de nimeni. Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia, Franta au imprumuturi in EUR dar nu au si controlul tapanitei de EUR. Pentru ca ECB reprezenta interesele a 17 state printre care si Germania, iar ECB are ca si tinta lupta cu inflatia. Ori in cazul Greciei inflatia ar fi fost singura solutie pentru evitarea stariii de default. Daca Grecia ar fi avut drahma, nu ar fi fost nicio problema, se apucau de tiparit drahme, generau inflatie iar in termeni reali datoria scadea, si nu am fi vorbit acum de Default sau de Haircut.

La fel si in cazul Italiei care a ajuns deja la datorii reprezentand 119% din GDP. Cu un deficit de peste 3% in maxim 10 ani Italia ajunge la datorie de 150% si se va afla fix in situatia Greciei. Si atunci te intrebi cine ar investi in Bond-urile Italiei cu scadenta de 20 sau 30 ani, avand in vedere ca peste 15 ani este faorte probabil un haircut? Criza datoriilor Greciei s-a transferat si la Franta, prin intermediul bancilor franceze detionatoare de bond-uri elene. Din cauza monedei unice Franta nu-si poate recapitaliza bancile intrucat asta ar creste deficitul si datoria suverana.

Prin introducerea monedei unice EUR, guvernele statelor EZ nu mai pot apela singura solutie cunoscuta de salvare de la faliment: tiparnita cu bani. Practic guvernele EZ sunt legate de maini si de picioare iar europenii obligati sa fie nemti. Ori asa ceva nu se poate pentru ca vara nu-i ca iarna, canicula sudica nu-i ca gerul nordic, grecii si italieni nu pot fi nemti.

Exact acelasi tip de eroare a mai fost facut o data in istorie, in 1945 cand prin acordul Bretton Woods s-a introdus etalonul aur. In 1971 americanii si-au dat seama ca, prin legarea USD de etalonul aur, sunt legati de maini si de picioare, motiv pentru care au renuntat la convertibilitatea USD in 1971. Aceiasi situatie se intampla acum: mai multe tari au in circulatie o moneda pe care nu o pot tipari cand au nevoie de tiparnita pentru a regla deficitele. Diferenta este ca USA a realizat la timp riscurile limitarii tiparirii de moneda, in timp ce Merkozy incerca din greu sa salveze o idee utopica.

Solutia la criza actuala este una singura si a fost foarte bine prezentata de Nouriel Roubini: Greece Should Default and Abandon the Euro. Dar chiar si cu iesirea Greciei din EZ, eu cred ca in mare parte problema va ramane intrucat imprumutrile Greciei sunt in EUR iar ei vor avea sansa de a tipari Drahme. Asa ca eu zic ca in loc de Haircut, ar fi mai util daca s-ar propune ca datoriile in EUR ale Greciei sa fie convertite in Drahme simultan cu parasirea EZ si trecerea la Drahma. Convertirea datoriilor in Drahme ar fi tot o forma de Haircut, doar ca va fi mascat de inflatia pe Drahma-Noua. Dar nu am auzit nicaieri exprimata aceasta idee deci sunt sanse zero sa vedem aplicata aceasta varianta care mie mi se pare cea mai pragmatica si mai logica in contextul actual.

In final vreau sa fac un sondaj, cat timp credeti ca va mai rezista EUR in actuala forma? Mai clar: niciun stat sa nu paraseasca EuroZone, dar alte state pot adera. Exemplu: cand aderarea Poloniei nu o consideram ca o schimbare a formei de organizare EUR, in timp ce iesirea Greciei da, pentru ca EUR nu are gandit un mecanism de iesire.

Cat timp credeti ca va mai rezista EUR in actuala forma? (fara ca niciun stat sa nu paraseasca EuroZone)

 • peste 20 de ani (46%, 45 Votes)
 • maxim 1 an (23%, 22 Votes)
 • maxim 3 ani (9%, 9 Votes)
 • maxim 5 ani (9%, 9 Votes)
 • maxim 3 luni (5%, 5 Votes)
 • maxim 10 ani (4%, 4 Votes)
 • maxim 20 de ani (4%, 3 Votes)

Total Voters: 97

Loading ... Loading ...
Tags:

4 Responses to “Esecul monedei unice”

 1. td
  October 22nd, 2011 at 18:16
  1

  Iancu eu stiam ca exista un singur model de crestere economica – cresterea productivitatii muncii, deficitul bugetar a fost gandit de Keynes ca o solutie temporara si nu permanenta, nu are cum sa genereza bunastare per se deficitul.

  • gabit
   July 25th, 2012 at 12:48
   2

   evident lucrurile au fost simplificate prea mult in articol cred …
   Exista o diferenta majora intre etalonul aur si situatia curenta: pe etalon aur chiar nu poti tipari, in situatia curenta se poate tipari fara nici o problema si chiar se face, mai bine zis s-a facut deja la o scara cam nemaintalnita in istorie.
   Apoi diferenta pana la urma nici nu este atat de mare intre americani si UE, postul este mai vechi dar in momentul de fata stim deja ca UE a folosit si ea tiparnita. Diferentele incep sa apara abia in momentul in care in UE chiar trateaza tiparnita ca pe o chestiune temporara (cei care dau bani alora in nevoie au totusi pretentia sa se transforme intr-o chestiune permanenta si le mai cer debitorilor sa demonstreze si olecuta de bunavointa in corectarea deficitelor, exact in ideea de a nu pemanentiza transferul … Este evident cred pentru toata lumea ca nu este normal/moral/etc sa existe un transfer permanent intr-un singur sens)

   Ar mai fi apoi si intrebari de genul: in ce preferi sa investesti, in bonduri unora care stii clar ca “te vor face la bani prin tiparnita” sau in bondurile unora care arata macar ca incearca o corectare a deficitelor ?

 2. vlad
  November 3rd, 2011 at 14:41
  3

  Moneda euro va rezista mai mult de 20 de ani,Grecia va iesi din zona euro in maxim 3 ani cred ca sondajul tau cuprinde 2 intrebari cit despre iesirea din EZ chiar nu se poate gasi un mecanism?

 3. vlad
  November 17th, 2011 at 20:45
  4

  Scenariu (posibil sa nu se adevereasca) grecii incep sa stringa cureaua,sa-si regleze din distorsiunile ce le au in economie,in timp returneaza incet incet si din datorie,europenii reformeaza EZ controlul deficitelor mult mai riguros,posibil Minister de Finante european,Fat Frumos o ia pe Ileana Cosinzeana de nevasta si au trait fericiti…

Leave a Comment