AGF Logo    Forum AGF   Actiuni   Curs Valutar   Extern   NOU: Ghid Bursier   Bloguri: Traian Stan   Caruntu   Iancu  

Inversarea polilor magnetici bursieri

September 2nd, 2011 Categories: Uncategorized

Campul magnetic al pamantului este dat de miezul lichid al planetei cu continut ridicat de fier. In mod normal polul Nord manetic se alfa in apropiere de polul Nord geografic. Dar la intervale diferite de timp, de ordinul sutelor de mii de ani, se produce fenomenul de inversiune geomagnetica prin care polii magnetici se inverseaza. Astfel dupa urmatoarea inversare polul Nord magnetic se va afla in apropierea polului Sud geografic.

La bursa, in mod normal, atunci cand apar stiri macroeconomice bune actiunile cresc, iar cand apar stiri proaste actiunile scad.

Doar ca din cand in cand, pentru perioade scurte de timp se produc si inversari ale logicii normale bursiere. Un astfel de fenomen a inceput saptamana asta, dupa discursul lui Ben Bernanke la Jackson Hole si va dura pana in data de 20-21 Sepmbrie cand este programata urmatoarea intalnire FOMC.

Ce se intampla defapt? In prezent toti investitorii asteapta intalnirea FOMC pentru a afla daca va fi QE3 sau nu va fi QE3, decizie cruciala care va determina directia burselor in urmatoarele luni. In consecinta, in acest moment:

  • cand apar stiri pozitive, investitori calculeaza ca stirea pozitiva scade proabilitatea de QE3 iar bursa inregistreaza scaderi
  • cand apar stiri negative, investiori percep o probabilitate mai ridica pentru QE3 si bursa inregistreaza cresteri

Asa s-a intamplat miercuri (31.aug) si joi (1.sept) cand au aparut stiri pozitive (indicatorii Chicago PMI, Factory Orders si ISM) iar S&P500 a inregistrat scaderi.

La fel ma astept sa se intample si astazi la 15:30 cu indicatorul NFP, daca va iesi mai bine bursa o sa scada, daca va iesi mai prost bursa va urca.

Asa ca va recomand sa aveti atentia sporita in aceasta perioada de “inversare a polilor magnetici bursieri” intrucat bursa poate avea evolutii ciudate si o volatilitate crescuta.

P.S. cu placere acum am vazut pe Bloomberg un interviu acrodat astazi de Nouriel Roubini in care spune ceea ce v-am spus eu mai sus. Probabil ca Roubini imi citeste blog-ul :) asa cum si eu cu placere ii citesc cartea “Economia Crizelor” pe care v-o recomand cu caldura.

Tags:
No comments yet.

Leave a Comment